Gaffeltruck, stablere og elektriske palleløftere bruges i stort omfang i mange danske virksomheder, og Arbejdstilsynets data viser, at trucks er involveret i mange ulykker. Derfor er der forskellige regler for de forskellige kategorier af truck.
Hvilke truck må man køre med og uden truckcertifikat? Og har førerens alder betydning? Vi har lavet et skema, som illustrerer, hvilke typer af truck du må køre ud fra din alder og ud fra, om du har truckcertifikat eller ej.
Rød indikerer, at man ikke må føre den pågældende truck, hvorimod grøn indikerer, at man gerne må føre trucken.
Truckcertifikater udstedes af specialarbejderskolerne til personer, som har en tilfredsstillende lægeattest, samt har bestået både teoretisk og praktisk prøve i at føre gaffeltruck og/eller gaffelstabler.
Prøven aflægges på en specialarbejderskole, og ligger oftest som afslutning på et kursus. Truckcertifikat kan opnås gennem et AMU-kursus flere steder i landet eller gennem lageroperatøruddannelsen.
Hvis du har spørgsmål til reglerne om truckcertifikat, kan du kontakte enten Transporterhvervets Uddannelser eller Arbejdstilsynet.
Som det fremgår af skemaet kan en stabler eller en gaffeltruck udstyres med 1-meterstop således, at den kan bruges, også selv om føreren ikke har certifikat. Se her hvordan 1-meterstop virker i praksis:
1-meterstop kan monteres på en ny truck fra starten men kan også eftermonteres på en truck der er i drift. Har du behov for at få eftermonteret 1-meterstop på din truck?
Ønsker du en pris på eftermontering så kontakt din lokale servicechef her: