”Selvom vi kun udgiver rapporten én gang om året, er arbejdet med at undersøge de udviklinger, der påvirker branchen, en kontinuerlig proces hos Toyota Material Handling Europe,” forklarer Hans Larsson, Director of Innovation hos TMHE.
”Det gør vi af to grunde: For det første vil vi kunne give vores kunder den bedst mulige rådgivning, når det handler om at drive og planlægge deres operationer. For det andet har vi selv brug for indsigt til vores egen forretningsplanlægning – for vi ved, at innovation er nøglen til succes, og at innovation bliver formet af de eksterne faktorer og tendenser, der præger vores branche.”
De eksterne faktorer, der er identificeret i årets rapport, inkluderer uundgåeligt de fortsatte geopolitiske påvirkninger rundt om i verden – særligt i Europa – og nu også øget usikkerhed i forhold til potentielle handelsafgifter som følge af den nye amerikanske administration. Disse politiske forhold, kombineret med det stadige fokus på emissions- og bæredygtighedsmål, skaber et udfordrende landskab for logistikbranchen. Det forstærkes yderligere af tydelige tegn på, at en aldrende befolkning i Europa uundgåeligt lægger pres på arbejdsmarkedet.
Det øger samtidig interessen for automatiserede løsninger, som kan afhjælpe mangel på arbejdskraft, reducere skader og forbedre sikkerheden. Anvendelsen af automatiserede køretøjer forenkles også af SLAM-baseret navigation og kamerasyn, understøttet af kunstig intelligens. Den hurtige udvikling inden for AI giver store muligheder i logistikdriften – f.eks. i forhold til kvalitetskontrol, ordrebekræftelse og prognoser.
Andre nøgleteknologier, som fremhæves i årets Trends in Logistics-rapport, centrerer sig om energi – med fortsat fokus på elektrificering samt alternative lavemissionsbrændstoffer og brint. Samtidig understreges det, at bedre planlægning og effektiv udnyttelse af køretøjer (både på vejen og internt) er afgørende for at reducere emissioner.
Ledelsesmæssige trends i logistikbranchen afspejler også denne udvikling: Kombinationen af nye teknologier og nødvendige reaktioner på eksterne påvirkninger. Der ses en klar bevægelse mod strategier, der adresserer engagement og fastholdelse af medarbejdere i en tid med mangel på arbejdskraft – og en stigende brug af såkaldte "control towers" til at sikre maksimal synlighed i forsyningskæden, hvilket samtidig styrker mulighederne for simulering og planlægning af fremtiden.
Download Trends in Logistics 2025-rapporten her >